Najlepszym lekarzem co leczy i bada jest czekolada…
30 października 2024 r. uczniowie klasy 8b wybrali się na wycieczkę do Muzeum Czekolady w Poznaniu. W tym niezwykłym miejscu, oprócz tworzenia autorskich tabliczek, młodzież miała okazję brać udział w degustacji różnych rodzajów tego przysmaku, czekolady: deserowej, mlecznej, białej i różowej. W trakcie trwania słodkich warsztatów, ósmoklasiści z uwagą przysłuchiwali się lekcji poświęconej procesowi powstawania tego kakaowego specjału. Dowiedzieli się również, że warto po nią sięgnąć, gdy mają dużo nauki lub są zmęczeni. Czekolada, szczególnie tzw. gorzka, może być tajną bronią w naszym dążeniu do poprawy koncentracji i pamięci, ponieważ zawiera niewielką ilość kofeiny, która działa jako naturalny stymulant, zwiększając czujność, a obecne w niej flawonole znane są ze swojej zdolności poprawiania funkcji poznawczych, w tym pamięci i zdolności uczenia się. Dodatkowo, czekolada zawiera teobrominę, związek stymulujący klarowność umysłu i poprawiający nastrój. Kiedy więc trudno Wam utrzymać skupienie, sięgnijcie po kawałek gorzkiej czekolady, aby dać swojemu mózgowi niezbędnego zastrzyku energii np. tuż przed sprawdzianem lub egzaminem.
Na koniec wizyty w poznańskim Muzeum Czekolady, naszym młodym chocolatierom wręczono niezwykły pamiątkowy dyplom.
Ewelina Pawlak