Smakowite gofry na lekcji techniki

Na lekcji techniki klasy V przygotowywały smaczne gofry przy pomocy Pani Ewy Olszewskiej.
Zajęcia kulinarne to doskonały rodzaj zajęć, które dają dzieciom ogromną satysfakcje, uczą czerpania radości ze wspólnego przygotowywania w grupach i spożywania posiłków. Wdrażane są w ten sposób zdrowe nawyki żywieniowe. Uczniowie poprzez zabawę i zajęcia kulinarne zdobywają nowe doświadczenia, kształtują pomysłowość, oraz uczą się samodzielności. Dzieci zanim przystąpiły do pracy zadbały o higienę osobistą, założyły fartuszki i według przepisu zabrały się do przygotowywania ciasta
o odpowiedniej konsystencji. Następnie piekły gofry w gofrownicach, a kiedy były już gotowe przystąpiły do fantazyjnej i estetycznej dekoracji. Degustacja gofrów nastąpiła w grupach, a na buziach zawitał słodki uśmiech. Zapach chrupiących gofrów rozchodził się po całej szkole.
Ewa Olszewska








